Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka z ryżem i cukinią z sosem musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 4 małe filety z kurczaka (pierś)
  • 150 g ryżu
  • 200 g młodej cukinii
  • 150 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 pełna łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  • Przygotować sos musztardowy: Do dzbanka włożyć nóż, 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 1 łyżkę musztardy sarepskiej, 1 pełną łyżkę miodu, sok z 0,5 cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.
  • 4 małe filety z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 200 g młodej cukinii umyć, odciąć końcówki. Większą cukinię przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasion. Ryż wsypać do koszyczka, wypłukać pod zimną wodą.
  • Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zagotować – program gotowanie (ok 8 min). Otworzyć pokrywę, do wody wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować ryż i kurczaka – program para, czas 20 minut.
  • Zdjąć pojemnik z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g pokrojonej na kawałki cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy – pokroić 200 g cukinii popychając ją popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, łopatką odsunąć cukinię i włożyć mieszadło. Zamknąć pokrywę, poddusić cukinię – temperatura 95˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, dodać ugotowany ryż, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać ryż z cukinią – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, ryż wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka, polać sosem musztardowym. Włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
2.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila

To będą dwie piersi z kurczaka przekrojone w poprzek?

Aros

Przepis w wieloma błędami . 20 minut na parze nie dla każdego ryżu bo przegotowany. Co się dzieje z cebulą po podsmażeniu znika w kolejnych czynnościach . Dla totalnego laika w kuchni to mogą być problemy które owszem można wyeliminować w kolejnych gotowaniach.

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką