Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka z ryżem i cukinią z sosem musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 4 małe filety z kurczaka (pierś)
  • 150 g ryżu
  • 200 g młodej cukinii
  • 150 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 pełna łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  • Przygotować sos musztardowy: Do dzbanka włożyć nóż, 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 1 łyżkę musztardy sarepskiej, 1 pełną łyżkę miodu, sok z 0,5 cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.
  • 4 małe filety z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 200 g młodej cukinii umyć, odciąć końcówki. Większą cukinię przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasion. Ryż wsypać do koszyczka, wypłukać pod zimną wodą.
  • Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zagotować – program gotowanie (ok 8 min). Otworzyć pokrywę, do wody wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować ryż i kurczaka – program para, czas 20 minut.
  • Zdjąć pojemnik z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g pokrojonej na kawałki cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy – pokroić 200 g cukinii popychając ją popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, łopatką odsunąć cukinię i włożyć mieszadło. Zamknąć pokrywę, poddusić cukinię – temperatura 95˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, dodać ugotowany ryż, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać ryż z cukinią – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, ryż wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka, polać sosem musztardowym. Włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila

To będą dwie piersi z kurczaka przekrojone w poprzek?

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy