Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka z ryżem i cukinią z sosem musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 4 małe filety z kurczaka (pierś)
  • 150 g ryżu
  • 200 g młodej cukinii
  • 150 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 pełna łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  • Przygotować sos musztardowy: Do dzbanka włożyć nóż, 2 pełne łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 1 łyżkę musztardy sarepskiej, 1 pełną łyżkę miodu, sok z 0,5 cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.
  • 4 małe filety z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 200 g młodej cukinii umyć, odciąć końcówki. Większą cukinię przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasion. Ryż wsypać do koszyczka, wypłukać pod zimną wodą.
  • Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zagotować – program gotowanie (ok 8 min). Otworzyć pokrywę, do wody wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować ryż i kurczaka – program para, czas 20 minut.
  • Zdjąć pojemnik z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g pokrojonej na kawałki cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  • Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy – pokroić 200 g cukinii popychając ją popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, łopatką odsunąć cukinię i włożyć mieszadło. Zamknąć pokrywę, poddusić cukinię – temperatura 95˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, dodać ugotowany ryż, szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać ryż z cukinią – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Otworzyć pokrywę, ryż wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka, polać sosem musztardowym. Włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
2.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila

To będą dwie piersi z kurczaka przekrojone w poprzek?

Aros

Przepis w wieloma błędami . 20 minut na parze nie dla każdego ryżu bo przegotowany. Co się dzieje z cebulą po podsmażeniu znika w kolejnych czynnościach . Dla totalnego laika w kuchni to mogą być problemy które owszem można wyeliminować w kolejnych gotowaniach.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek