Przepis nadesłany przez: Sebastian Zarzycki
Dodaj do ulubionych
Favorite

Fasolka po bretońsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
12h namaczanie, ok 2h gotowanie w tym 20 minut przygotowywania
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
120 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 80 g cebuli
  • 25 g g oleju do smażenia
  • 180 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę (ok 1 cm)
  • 200 g dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 500 g suchej fasoli piękny Jaś lub 1 kg fasoli już namoczonej (suchą trzeba namoczyć w wodzie na ok 12 h przed rozpoczęciem gotowania)
  • 2 kostki bulionu (1 kostka warzywnego i 1 kostka mięsnego – warzywnego) – bulion można zastąpić koncentratem wykonanym samodzielnie
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 1 litra ciepłej wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie można zastąpić dojrzałymi pomidorami)
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Suchą fasolę namaczamy najlepiej na noc przed gotowaniem
    -po godzinnym gotowaniu, jeśli fasola nie jest jeszcze zbyt miękka można pozostawić na 10 min w zamkniętym dzbanku i od temperatury zmięknie
    – pomidory krojone z puszki lepiej dopełniają smak potrawy niż sam koncentrat – ilość papryki ostrej należy dostosować do własnego upodobania niemniej ta potrawa jest wówczas lepsza.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zakładamy nóż. Wkładamy 80 g cebuli przekrojonej na 4 części. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i szatkujemy. Program automatyczny – szatkowanie: 10 sek. obroty 5.
  2. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, wyjmujemy nóż i zakładamy mieszadło. Zgarniamy łopatką cebulę na dno, po czym dodajemy 25 g oleju . Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 2 min, obroty 1.
  3. Otwieramy pokrywę dzbanka , dodajemy wcześniej pokrojone 180 g boczku i 200 g półplasterków kiełbasy. Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 4 min, obroty 1.
  4. Otwieramy pokrywę dzbanka, dodajemy ok 1 kg namoczonej uprzednio fasoli, 2 kostki bulionu pokruszonego (warzywny lub mięsno – warzywny ), 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i wlewamy 1 litr ciepłej wody. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne – temperatura 100°C, czas 80 min, obroty 1.
  5. Jeśli fasola nie jest jeszcze miękka to możemy pozostawić ją w zamkniętym naczyniu jeszcze 10 min do zmięknięcia lub 10 min pogotować.
  6. Zdejmujemy pokrywę dzbanka i dodajemy 1 puszkę pomidorów krojonych lub dojrzałych pomidorów sezonowych, czubatą łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, szczypta pieprzu i soli do smaku, lekko mieszamy łopatką. Zakładamy pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne temperatura 100°C, czas 10 min, obroty 1.
  7. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, można jeszcze doprawić i przelać do garnka.
    Podawać z pieczywem zarówno na świeżo jak i po późniejszym odgrzaniu, potrawa wówczas nabiera pełnego aromatu.
Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Można jakiś przepis na kostkę rosołowa ale zrobioną w robocie, żeby można było przechowywać w lodowce lub słoiczku.

joanna.szustakiewicz

Dobry pomysł. Dziękujemy za podpowiedź 🙂

sebek.z

Można zrobić bulion, który jest w przepisach lub koncentrat zarówno mięsny, drobiowy lub warzywny. W robocie Sam Cook PSC-11 wychodzi rewelacyjnie. Jest dobrze zagęszczony i naprawdę polecam.
Koncentrat w słoiczku ułatwia gotowanie innych potraw i zup i jest zdrowy bo ze sprawdzonych produktów 😉 Robiłem po swojemu i z poradami innych i wyszedł super. Jeśli opracuję przepis to go prześlę, no chyba, że ktoś mnie wyprzedzi. Pozdrawiam 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Mam Pani rację, domowy bulion lepszy. Czekamy na Pani przepis 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy