Suchą fasolę namaczamy najlepiej na noc przed gotowaniem
-po godzinnym gotowaniu, jeśli fasola nie jest jeszcze zbyt miękka można pozostawić na 10 min w zamkniętym dzbanku i od temperatury zmięknie
– pomidory krojone z puszki lepiej dopełniają smak potrawy niż sam koncentrat – ilość papryki ostrej należy dostosować do własnego upodobania niemniej ta potrawa jest wówczas lepsza.
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego zakładamy nóż. Wkładamy 80 g cebuli przekrojonej na 4 części. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i szatkujemy. Program automatyczny – szatkowanie: 10 sek. obroty 5.
Zdejmujemy pokrywę dzbanka, wyjmujemy nóż i zakładamy mieszadło. Zgarniamy łopatką cebulę na dno, po czym dodajemy 25 g oleju . Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 2 min, obroty 1.
Otwieramy pokrywę dzbanka , dodajemy wcześniej pokrojone 180 g boczku i 200 g półplasterków kiełbasy. Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 4 min, obroty 1.
Otwieramy pokrywę dzbanka, dodajemy ok 1 kg namoczonej uprzednio fasoli, 2 kostki bulionu pokruszonego (warzywny lub mięsno – warzywny ), 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i wlewamy 1 litr ciepłej wody. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne – temperatura 100°C, czas 80 min, obroty 1.
Jeśli fasola nie jest jeszcze miękka to możemy pozostawić ją w zamkniętym naczyniu jeszcze 10 min do zmięknięcia lub 10 min pogotować.
Zdejmujemy pokrywę dzbanka i dodajemy 1 puszkę pomidorów krojonych lub dojrzałych pomidorów sezonowych, czubatą łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, szczypta pieprzu i soli do smaku, lekko mieszamy łopatką. Zakładamy pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne temperatura 100°C, czas 10 min, obroty 1.
Zdejmujemy pokrywę dzbanka, można jeszcze doprawić i przelać do garnka. Podawać z pieczywem zarówno na świeżo jak i po późniejszym odgrzaniu, potrawa wówczas nabiera pełnego aromatu.
Można zrobić bulion, który jest w przepisach lub koncentrat zarówno mięsny, drobiowy lub warzywny. W robocie Sam Cook PSC-11 wychodzi rewelacyjnie. Jest dobrze zagęszczony i naprawdę polecam.
Koncentrat w słoiczku ułatwia gotowanie innych potraw i zup i jest zdrowy bo ze sprawdzonych produktów 😉 Robiłem po swojemu i z poradami innych i wyszedł super. Jeśli opracuję przepis to go prześlę, no chyba, że ktoś mnie wyprzedzi. Pozdrawiam 🙂
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Można jakiś przepis na kostkę rosołowa ale zrobioną w robocie, żeby można było przechowywać w lodowce lub słoiczku.
Dobry pomysł. Dziękujemy za podpowiedź 🙂
Można zrobić bulion, który jest w przepisach lub koncentrat zarówno mięsny, drobiowy lub warzywny. W robocie Sam Cook PSC-11 wychodzi rewelacyjnie. Jest dobrze zagęszczony i naprawdę polecam.
Koncentrat w słoiczku ułatwia gotowanie innych potraw i zup i jest zdrowy bo ze sprawdzonych produktów 😉 Robiłem po swojemu i z poradami innych i wyszedł super. Jeśli opracuję przepis to go prześlę, no chyba, że ktoś mnie wyprzedzi. Pozdrawiam 🙂
Dziękujemy za komentarz. Mam Pani rację, domowy bulion lepszy. Czekamy na Pani przepis 🙂