Przepis nadesłany przez: Sebastian Zarzycki
Dodaj do ulubionych
Favorite

Fasolka po bretońsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
12h namaczanie, ok 2h gotowanie w tym 20 minut przygotowywania
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
120 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 80 g cebuli
  • 25 g g oleju do smażenia
  • 180 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę (ok 1 cm)
  • 200 g dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 500 g suchej fasoli piękny Jaś lub 1 kg fasoli już namoczonej (suchą trzeba namoczyć w wodzie na ok 12 h przed rozpoczęciem gotowania)
  • 2 kostki bulionu (1 kostka warzywnego i 1 kostka mięsnego – warzywnego) – bulion można zastąpić koncentratem wykonanym samodzielnie
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 1 litra ciepłej wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie można zastąpić dojrzałymi pomidorami)
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Suchą fasolę namaczamy najlepiej na noc przed gotowaniem
    -po godzinnym gotowaniu, jeśli fasola nie jest jeszcze zbyt miękka można pozostawić na 10 min w zamkniętym dzbanku i od temperatury zmięknie
    – pomidory krojone z puszki lepiej dopełniają smak potrawy niż sam koncentrat – ilość papryki ostrej należy dostosować do własnego upodobania niemniej ta potrawa jest wówczas lepsza.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zakładamy nóż. Wkładamy 80 g cebuli przekrojonej na 4 części. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i szatkujemy. Program automatyczny – szatkowanie: 10 sek. obroty 5.
  2. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, wyjmujemy nóż i zakładamy mieszadło. Zgarniamy łopatką cebulę na dno, po czym dodajemy 25 g oleju . Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 2 min, obroty 1.
  3. Otwieramy pokrywę dzbanka , dodajemy wcześniej pokrojone 180 g boczku i 200 g półplasterków kiełbasy. Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 4 min, obroty 1.
  4. Otwieramy pokrywę dzbanka, dodajemy ok 1 kg namoczonej uprzednio fasoli, 2 kostki bulionu pokruszonego (warzywny lub mięsno – warzywny ), 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i wlewamy 1 litr ciepłej wody. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne – temperatura 100°C, czas 80 min, obroty 1.
  5. Jeśli fasola nie jest jeszcze miękka to możemy pozostawić ją w zamkniętym naczyniu jeszcze 10 min do zmięknięcia lub 10 min pogotować.
  6. Zdejmujemy pokrywę dzbanka i dodajemy 1 puszkę pomidorów krojonych lub dojrzałych pomidorów sezonowych, czubatą łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, szczypta pieprzu i soli do smaku, lekko mieszamy łopatką. Zakładamy pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne temperatura 100°C, czas 10 min, obroty 1.
  7. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, można jeszcze doprawić i przelać do garnka.
    Podawać z pieczywem zarówno na świeżo jak i po późniejszym odgrzaniu, potrawa wówczas nabiera pełnego aromatu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Można jakiś przepis na kostkę rosołowa ale zrobioną w robocie, żeby można było przechowywać w lodowce lub słoiczku.

joanna.szustakiewicz

Dobry pomysł. Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado