Przepis nadesłany przez: Sebastian Zarzycki
Dodaj do ulubionych
Favorite

Fasolka po bretońsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
12h namaczanie, ok 2h gotowanie w tym 20 minut przygotowywania
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
120 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 80 g cebuli
  • 25 g g oleju do smażenia
  • 180 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę (ok 1 cm)
  • 200 g dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 500 g suchej fasoli piękny Jaś lub 1 kg fasoli już namoczonej (suchą trzeba namoczyć w wodzie na ok 12 h przed rozpoczęciem gotowania)
  • 2 kostki bulionu (1 kostka warzywnego i 1 kostka mięsnego – warzywnego) – bulion można zastąpić koncentratem wykonanym samodzielnie
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 1 litra ciepłej wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie można zastąpić dojrzałymi pomidorami)
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Suchą fasolę namaczamy najlepiej na noc przed gotowaniem
    -po godzinnym gotowaniu, jeśli fasola nie jest jeszcze zbyt miękka można pozostawić na 10 min w zamkniętym dzbanku i od temperatury zmięknie
    – pomidory krojone z puszki lepiej dopełniają smak potrawy niż sam koncentrat – ilość papryki ostrej należy dostosować do własnego upodobania niemniej ta potrawa jest wówczas lepsza.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zakładamy nóż. Wkładamy 80 g cebuli przekrojonej na 4 części. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i szatkujemy. Program automatyczny – szatkowanie: 10 sek. obroty 5.
  2. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, wyjmujemy nóż i zakładamy mieszadło. Zgarniamy łopatką cebulę na dno, po czym dodajemy 25 g oleju . Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 2 min, obroty 1.
  3. Otwieramy pokrywę dzbanka , dodajemy wcześniej pokrojone 180 g boczku i 200 g półplasterków kiełbasy. Zakładamy pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Ustawienia własne – temperatura 120°C, czas 4 min, obroty 1.
  4. Otwieramy pokrywę dzbanka, dodajemy ok 1 kg namoczonej uprzednio fasoli, 2 kostki bulionu pokruszonego (warzywny lub mięsno – warzywny ), 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i wlewamy 1 litr ciepłej wody. Zamykamy pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne – temperatura 100°C, czas 80 min, obroty 1.
  5. Jeśli fasola nie jest jeszcze miękka to możemy pozostawić ją w zamkniętym naczyniu jeszcze 10 min do zmięknięcia lub 10 min pogotować.
  6. Zdejmujemy pokrywę dzbanka i dodajemy 1 puszkę pomidorów krojonych lub dojrzałych pomidorów sezonowych, czubatą łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, szczypta pieprzu i soli do smaku, lekko mieszamy łopatką. Zakładamy pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką i gotujemy. Ustawienia własne temperatura 100°C, czas 10 min, obroty 1.
  7. Zdejmujemy pokrywę dzbanka, można jeszcze doprawić i przelać do garnka.
    Podawać z pieczywem zarówno na świeżo jak i po późniejszym odgrzaniu, potrawa wówczas nabiera pełnego aromatu.
Udostępnij:
4.4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Można jakiś przepis na kostkę rosołowa ale zrobioną w robocie, żeby można było przechowywać w lodowce lub słoiczku.

joanna.szustakiewicz

Dobry pomysł. Dziękujemy za podpowiedź 🙂

sebek.z

Można zrobić bulion, który jest w przepisach lub koncentrat zarówno mięsny, drobiowy lub warzywny. W robocie Sam Cook PSC-11 wychodzi rewelacyjnie. Jest dobrze zagęszczony i naprawdę polecam.
Koncentrat w słoiczku ułatwia gotowanie innych potraw i zup i jest zdrowy bo ze sprawdzonych produktów 😉 Robiłem po swojemu i z poradami innych i wyszedł super. Jeśli opracuję przepis to go prześlę, no chyba, że ktoś mnie wyprzedzi. Pozdrawiam 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Mam Pani rację, domowy bulion lepszy. Czekamy na Pani przepis 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek