Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki z jabłkiem i orzechową kruszonką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Farsz z jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 50 g cukru ( lub więcej, w zależności od kwaśności jabłek)
  • sok z ½ cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g wody

 

Orzechowa kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g orzechów włoskich łuskanych
  • 80 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować jabłka: 1 kg jabłek obrać, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić jeszcze w poprzek na połówki.

Krok 2 – W dzbanku nr. 1 umieścić nóż, włożyć przygotowane jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku z jabłkami umieścić mieszadło, wlać 50 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do jabłek dodać 50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu i sok z połowy cytryny. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dosłodzić. Dzbanek odstawić.

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr. 2 założyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 80 g orzechów włoskich łuskanych, 80 g mąki i 80 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia.

Krok 8 – Do naczynia miksującego nr. 2 wlać 250 g mleka, dodać 50 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 95 g cukru, 2 jajka, 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.

Krok 11 – Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 12 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut.

Krok 13 – W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na jabłka. W zagłębienia wyłożyć farsz z jabłek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.

Krok 14 – Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.

Krok 15 – Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy