Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki z jabłkiem i orzechową kruszonką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz z jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 50 g cukru ( lub więcej, w zależności od kwaśności jabłek)
  • sok z ½ cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g wody

 

Orzechowa kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g orzechów włoskich łuskanych
  • 80 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować jabłka: 1 kg jabłek obrać, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić jeszcze w poprzek na połówki.

Krok 2 – W dzbanku nr. 1 umieścić nóż, włożyć przygotowane jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku z jabłkami umieścić mieszadło, wlać 50 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do jabłek dodać 50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu i sok z połowy cytryny. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dosłodzić. Dzbanek odstawić.

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr. 2 założyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 80 g orzechów włoskich łuskanych, 80 g mąki i 80 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia.

Krok 8 – Do naczynia miksującego nr. 2 wlać 250 g mleka, dodać 50 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 95 g cukru, 2 jajka, 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.

Krok 11 – Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 12 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut.

Krok 13 – W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na jabłka. W zagłębienia wyłożyć farsz z jabłek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.

Krok 14 – Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.

Krok 15 – Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek