Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dorsz po kujawsku

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1,2 kg filetów z dorsza
  • 300 g piwa
  • 100 g piernika (suchego, bez bakalii, powideł, czekolady)
  • 250 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 30 g oleju
  • 30 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 goździki
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 litr wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do przygotowania sosu można użyć piernika przygotowanego wg przepisu na piernik żytni (bez dodatku bakalii).

Przygotowanie:

Krok 1 – 1,2 kg filetów z dorsza dokładnie umyć, pokroić na kawałki ok. 5cm szerokości. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 2 – 250 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 100 g marchwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, przykryć naczyniem z dorszem. Gotować na parze – czas 15 minut.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z rybą, wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 250 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli oraz 100 g obranej marchwi pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju, włożyć 30 g masła. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć nóż. Do cebuli wlać 300 g piwa, wsypać 1 płaską łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu. Do koszyczka włożyć 4 goździki, koszyczek umieścić w dzbanku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z goździkami. Do dzbanka włożyć nóż. Do sosu dodać 100 g pokruszonego piernika, wlać sok z 1 cytryny, dodać 1 łyżeczkę miodu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić.

Krok 10 – Dorsza podawać na gorąco, polanego sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy