Krok 1 – 1,2 kg filetów z dorsza dokładnie umyć, pokroić na kawałki ok. 5 cm szerokości. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.
Krok 2 – 250 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 100 g marchwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, przykryć naczyniem z dorszem. Gotować na parze – czas 15 minut.
Krok 4 – Zdjąć naczynie z rybą, wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć.
Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 250 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli oraz 100 g obranej marchwi pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju, włożyć 30 g masła. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć nóż. Do cebuli wlać 300 g piwa, wsypać 1 płaską łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu. Do koszyczka włożyć 4 goździki, koszyczek umieścić w dzbanku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z goździkami. Do dzbanka włożyć nóż. Do sosu dodać 100 g pokruszonego piernika, wlać sok z 1 cytryny, dodać 1 łyżeczkę miodu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 30 sekund, prędkość 10.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić.
Krok 10 – Dorsza podawać na gorąco, polanego sosem.