Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cykoria na ostro sous vide

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 2 szt cykorii
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Kawałek papryczki chilli ( wg uznania)
  • 2 plasterki cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Cykorię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą ostrego nożyka wykroić twardą część (głąb). Posypać solą i pieprzem. Imbir i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paseczki.

Krok 2 – Do woreczków włożyć cykorię, czosnek, imbir, paprykę i cytrynę. Cykorię zapakować próżniowo.

Krok 3 – Do dzbanka włożyć torebki z cykorią, wlać wodę – tyle, żeby przykryć torebki. Torebki z cykorią powinny być całkowicie przykryte wodą.

Krok 4- Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sous vide – temperatura 75˚C, czas 30 minut.

Krok 5 – Po ugotowaniu wyjąć cykorię z torebek, podawać jako dodatek do dań głównych lub samodzielne danie.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką