Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cykoria na ostro sous vide

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 2 szt cykorii
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Kawałek papryczki chilli ( wg uznania)
  • 2 plasterki cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Cykorię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą ostrego nożyka wykroić twardą część (głąb). Posypać solą i pieprzem. Imbir i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paseczki.

Krok 2 – Do woreczków włożyć cykorię, czosnek, imbir, paprykę i cytrynę. Cykorię zapakować próżniowo.

Krok 3 – Do dzbanka włożyć torebki z cykorią, wlać wodę – tyle, żeby przykryć torebki. Torebki z cykorią powinny być całkowicie przykryte wodą.

Krok 4- Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sous vide – temperatura 75˚C, czas 30 minut.

Krok 5 – Po ugotowaniu wyjąć cykorię z torebek, podawać jako dodatek do dań głównych lub samodzielne danie.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy