Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ćwikła

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 50 g chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli drobnej
  • 1 łyżka drobnego cukru (15 g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ćwikłę można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować , dodać więcej chrzanu/cukru/soli, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Ćwikłę można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tydzień.

Przygotowanie:

Krok 1 – Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-2 cm).

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 500 g ugotowanych, pokrojonych buraków, 50 g chrzanu ze słoiczka, dodać 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżkę drobnego cukru.

Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać buraczki ze ścian naczynia. Zamknąć ponownie pokrywą z zamknięta zaślepką – miksować – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ćwikłę do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado