Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ćwikła

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 50 g chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli drobnej
  • 1 łyżka drobnego cukru (15 g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ćwikłę można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować , dodać więcej chrzanu/cukru/soli, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Ćwikłę można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tydzień.

Przygotowanie:

Krok 1 – Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-2 cm).

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 500 g ugotowanych, pokrojonych buraków, 50 g chrzanu ze słoiczka, dodać 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżkę drobnego cukru.

Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać buraczki ze ścian naczynia. Zamknąć ponownie pokrywą z zamknięta zaślepką – miksować – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ćwikłę do innego naczynia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena278

dodaję trochę pieprzu czarnego

joanna.szustakiewicz

Dziękuejemy za komentarz i podpowiedź ulepszenia przepisu 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy