Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciecierzyca – pieczona przekąska do chrupania

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
35-40 minut
Składniki:
  • 1 słoik/puszka ugotowanej ciecierzycy (200 g)
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Pieczona cieciorka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
  • Cieciorkę można też przygotować na słodko, wtedy zamiast przypraw dodać trochę syropu klonowego lub miodu.
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę 200 g odsączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Do ciecierzycy dodać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 zgnieciony ząbek czosnku oraz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, soli do smaku i wszystko wymieszać.
  3. Ciecierzycę wyłożyć na blachę i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Mieszać w trakcie pieczenia.
  5. Chrupiącą ciecierzycę podawać jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem sosów.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado