Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciecierzyca – pieczona przekąska do chrupania

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
35-40 minut
Składniki:
  • 1 słoik/puszka ugotowanej ciecierzycy (200 g)
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Pieczona cieciorka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
  • Cieciorkę można też przygotować na słodko, wtedy zamiast przypraw dodać trochę syropu klonowego lub miodu.
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę 200 g odsączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Do ciecierzycy dodać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 zgnieciony ząbek czosnku oraz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, soli do smaku i wszystko wymieszać.
  3. Ciecierzycę wyłożyć na blachę i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Mieszać w trakcie pieczenia.
  5. Chrupiącą ciecierzycę podawać jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem sosów.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek