Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciecierzyca – pieczona przekąska do chrupania

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
35-40 minut
Składniki:
  • 1 słoik/puszka ugotowanej ciecierzycy (200 g)
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Pieczona cieciorka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
  • Cieciorkę można też przygotować na słodko, wtedy zamiast przypraw dodać trochę syropu klonowego lub miodu.
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę 200 g odsączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Do ciecierzycy dodać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 zgnieciony ząbek czosnku oraz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, soli do smaku i wszystko wymieszać.
  3. Ciecierzycę wyłożyć na blachę i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Mieszać w trakcie pieczenia.
  5. Chrupiącą ciecierzycę podawać jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem sosów.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką