Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto z patelni z jabłkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
10- 12 kawałków
Czas smażenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 15 g cukru trzcinowego
  • 1 większe jabłko
  • opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Dodatkowe:
  • patelnia z nieprzywieralną powłoką o średnicy 20-22 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 1 większe jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć skórki i gniazda nasienne, pokroić je w bardzo cienkie plasterki.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 3 całe jajka, wlać 150 g mleka i wsypać 100 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko wymieszać. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać 130 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  4. Zdjąć pokrywę, wsypać 300 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dobrze wymieszać ciasto. Czas 2 minuty i 30 sekund, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę, z naczynia wyjąć nóż.
  6. Dno patelni o średnicy 20-22 cm wysmarować pozostałym 20 g masła, na to równomiernie rozsypać 15 g cukru trzcinowego i poukładać plasterki jabłek. Na wierzch delikatnie wylać z naczynia ciasto. Patelnię zakryć pokrywką
  7. Patelnię postawić na kuchence na palnik grzewczy, który należy ustawić na najmniejszą moc grzania.
  8. Kiedy na wierzchu ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki to jest ten moment, kiedy ciasto delikatnie trzeba odwrócić na drugą stronę i dalej piec je na patelni pod przykryciem na najmniejszej mocy grzania kuchenki.
  9. Cały proces pieczenia ciasta powinien trwać około 25- 30 minut.
  10. Upieczone ciasto zdjąć z patelni, wierzch można posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką