Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto z daktylami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
10-12
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto:

  • 200 g płatków owsianych
  • 170 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g cukru
  • 150 g oleju
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 450 g daktyli bez pestek
  • 120 g wody
  • 35 g soku z cytryny (ok. 1,5 cytryny)

Potrzebna będzie forma o wymiarach 27×18 cm lub okrągła o średnicy ok 26-28cm  wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga, masa z daktyli po ugotowaniu i po upieczeniu jest bardzo gorąca, należy zachować ostrożność.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr. 1 założyć nóż, wsypać 200 g płatków owsianych, 170 g mąki pszennej, szczyptę soli, 120 g cukru, wlać 150 g oleju, dodać w łyżeczkę proszku do pieczenia, 80 g jogurtu naturalnego. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, 3/4 ciasta wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę na dnie formy i dokładnie ugnieść. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C na ok. 6-7 minut. Po podpieczeniu wyjąć z piekarnika.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr. 2 założyć nóż, włożyć 450 g daktyli. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Wlać 120 g wody, dodać 35 g soku z cytryny. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – temperatura 900C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia, łopatką zgarnąć masę na podpieczone ciasto w formie, wyrównać na całej powierzchni.

Krok 6 – Pozostałe ciasto pokruszyć na masę z daktyli. Ciasto wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni.

Krok 7 – Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy