Przygotowanie:
Krok 1 – Wyjąć odpowiednio wcześniej jajka z lodówki tak, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 2 – Odciąć z rabarbaru liście, a łodyżki umyć, osuszyć o pokroić na plasterki o wielkości około centymetra-dwóch.
Krok 3 – Przygotować tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 180˚C.
Krok 5 – Wbić do miski jajka, dodać do nich cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji (ok. 8 min). Cały czas miksując, do masy powoli dodawaj roztopione masło.
Krok 6 – W osobnej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do mokrej masy wsypać niecałą połowę składników suchych i miksować na wolnych obrotach. Powoli dosypać pozostałą część składników suchych.
Krok 7 – Ciasto przełożyć do tortownicy, dodać rabarbar i całość posypać cynamonem.
Krok 8 – Piec ok. 45 min do zarumienienia się ciasta. Suchym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.