Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
90 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki migdałowej 
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • tortownica Ø 23cm
  • miska
  • tarka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Przed pieczeniem ciasto można posypać cukrem, wówczas utworzy się skorupka. Można również posypać cukrem pudrem lub migdałami już upieczone i ostudzone ciasto. 
Przygotowanie:
  1. Mąkę migdałową można zrobić wcześniej (przepis tutaj: https://pyszniegotuj.pl/mielone-migdaly-maka-migdalowa/
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę natłuścić masłem. 
  3. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka rozbić, rozdzielając białka od żółtek.
  4. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 minuty, prędkość 4.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek, pianę przełożyć do miski.
  6. Do dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 250 g miękkiego masła i 230 g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ucierać – 4 minuty, prędkość 4.
  7. Ponownie ucierać – 4 minuty, prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 5 żółtek. 
  8. Ponownie ucierać – 4 minuty, prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 150 g mąki pszennej, 150 g mąki migdałowej, 15 g proszku do pieczenia, startą skórkę i sok z pomarańczy. 
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać łopatką.
  10. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Odstawić na około 10 min do ostudzenia. Podawać jako deser.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska