Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto podstawowe na tartę słodką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 25 min
Liczba porcji:
8
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru (30g)
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • Szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: mąkę i cukier puder przesiać, masło pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, żółtka, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.  

Krok 3 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć.

Krok 4 – Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy.

Krok 5 – Ciasto chłodzić w lodówce przynajmniej 0,5 godziny.

Krok 6 – Przed pieczeniem nakłuć ciasto  widelcem  w kilku miejscach.

Krok 7 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20-25 minut.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado