Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
45-50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g cukru lub mniej wg. uznania
Dodatkowe:
  • Tortownica 24cm 
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować tortownicę o wymiarach 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Włożyć 400 g marchewki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wybrać Program automatyczny – Siekanie czas 10 sekund, prędkość 6. 
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, marchewkę zgarnąć łopatką ze ścianek dzbanka i powtórzyć czynność. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką.  Wybrać ponownie Program automatyczny – Siekanie czas 10 sekund, prędkość 6.  
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka i marchewkę przełożyć do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 200 g pokrojonego na kawałki masła.  Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Rozpuścić masło – temperatura 60°C, czas 3 minuty, obroty 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Masło przelać do innego naczynia. Umyć dzbanek.
  7. Do dzbanka założyć motylek. Dodać 5 jajek, 250 g cukru lub mniej wg. uznania. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ubijać – czas 3 minuty, obroty 4.
  8. Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, założyć nóż. Dodać 250 g mąki pszennej, 100g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 4.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka , zebrać łopatką ze ścianek naczynia ciasto. Dodać roztopione masło oraz posiekaną marchewkę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać –  czas 30 sekund, obroty 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec około 45-50 minut.
  11. Ciasto wyjąć z piekarnika , po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska