Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
45-50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g cukru lub mniej wg. uznania
Dodatkowe:
  • Tortownica 24cm 
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Włożyć 400 g marchewki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wybrać Program automatyczny – Siekanie czas 10 sekund, prędkość 6. 
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, marchewkę zgarnąć łopatką ze ścianek dzbanka i powtórzyć czynność. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką.  Wybrać ponownie Program automatyczny – Siekanie czas 10 sekund, prędkość 6.  
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka i marchewkę przełożyć do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 200 g pokrojonego na kawałki masła.  Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Rozpuścić masło – temperatura 60°C, czas 3 minuty, obroty 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Masło przelać do innego naczynia. Umyć dzbanek.
  7. Do dzbanka założyć motylek. Dodać 5 jajek, 250 g cukru lub mniej wg. uznania. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ubijać – czas 3 minuty, obroty 4.
  8. Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, założyć nóż. Dodać 250 g mąki pszennej, 100g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 4.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka , zebrać łopatką ze ścianek naczynia ciasto. Dodać roztopione masło oraz posiekaną marchewkę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać –  czas 30 sekund, obroty 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec około 45-50 minut.
  11. Ciasto wyjąć z piekarnika , po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Udostępnij:
4.8 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek