Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto leśny mech

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

kwadratowa blacha do pieczenia o boku długości 24 cm

Ciasto:

300 g świeżego szpinaku

110 g oleju

4 jajka

200 g cukru

320 g mąki pszennej

10 g proszku do pieczenia

Krem:

500 g śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

150 g truskawek

30 g cukru pudru

 

Dodatkowe:

owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g świeżego szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  2. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia kolejne 100 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Dodać do naczynia ostatnie 100 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  4. Zdjąć pokrywę, szpinak przełożyć do miseczki, naczynie oczyścić.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wbić 4 całe jajka, wsypać 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć jajka z cukrem. Czas 5 minut, prędkość 4,
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 100 g oleju, dodać posiekany szpinak. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wsypać 320 g mąki pszennej i 10 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać całe ciasto. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę do pieczenia o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z naczynia do blachy wylać ciasto szpinakowe.
  9. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto 45 minut.
  10. Upieczone ciasto wystudzić. Z wierzchu ciasta skroić tzw. „górkę”. Skrojony kawałek ciasta dłońmi pokruszyć.
  11. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 4.
  12. Zdjąć pokrywę, dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  13. Zdjąć pokrywę, do kremu dodać 150 g pokrojonych w kostkę truskawek. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  14. Na szpinakowe ciasto wyłożyć przygotowany krem, wyrównać całość. Na to posypać pokruszone szpinakowe ciasto. Wierzch udekorować malinami, truskawkami i borówkami.
  15. Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Bardzo smaczne ciasto ! Poproszę o więcej takich przepisów 😉

Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa