Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto leśny mech

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

kwadratowa blacha do pieczenia o boku długości 24 cm

Ciasto:

300 g świeżego szpinaku

110 g oleju

4 jajka

200 g cukru

320 g mąki pszennej

10 g proszku do pieczenia

Krem:

500 g śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

150 g truskawek

30 g cukru pudru

 

Dodatkowe:

owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g świeżego szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  2. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia kolejne 100 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Dodać do naczynia ostatnie 100 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić szpinak. Czas 30 sekund, prędkość 7.
  4. Zdjąć pokrywę, szpinak przełożyć do miseczki, naczynie oczyścić.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wbić 4 całe jajka, wsypać 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć jajka z cukrem. Czas 5 minut, prędkość 4,
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 100 g oleju, dodać posiekany szpinak. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wsypać 320 g mąki pszennej i 10 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać całe ciasto. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę do pieczenia o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z naczynia do blachy wylać ciasto szpinakowe.
  9. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto 45 minut.
  10. Upieczone ciasto wystudzić. Z wierzchu ciasta skroić tzw. „górkę”. Skrojony kawałek ciasta dłońmi pokruszyć.
  11. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 4.
  12. Zdjąć pokrywę, dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  13. Zdjąć pokrywę, do kremu dodać 150 g pokrojonych w kostkę truskawek. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  14. Na szpinakowe ciasto wyłożyć przygotowany krem, wyrównać całość. Na to posypać pokruszone szpinakowe ciasto. Wierzch udekorować malinami, truskawkami i borówkami.
  15. Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Bardzo smaczne ciasto ! Poproszę o więcej takich przepisów 😉

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek