Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
keksówka o długości 30 cm
Czas gotowania:
45 minut
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo: 

300 g świeżych lub mrożonych malin

Dodatkowe:

forma keksówka o długości 30 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Foremka po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 125 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  2. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 380 g mąki pszennej, pozostałe 35 g cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko i wlać 60 g rozpuszczonego prędzej w rondelku masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  4. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  5. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  6. Formę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć całe wyrośnięte ciasto drożdżowe, delikatnie wyrównać wierzch. Foremkę zakryć ścierką, ciasto będzie dalej rosło.
  7. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Odważyć 100 g mąki pszennej, 50 g cukru i 50 g zimnego masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zrobić kruszonkę. Czas 30 sekund, prędkość 5.
  8. Na wyrośnięte ciasto wysypać maliny, wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
  9. Ciasto drożdżowe piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 45 minut.
Udostępnij:
4.4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena278

z innymi owocami też bardzo dobre

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką