Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto czekoladowe z twarogiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
1 godzina
Składniki:
  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki cukru kryształu

  • 1 cukier waniliowy (16g)

  • 3/4 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki ciemnego kakao

  • 3 łyżeczki budyniu waniliowego/lub mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

  • 500 g sera białego ( można dodać mix serków np. twaróg + serki waniliowe czy wiejskie w kubeczku).

  • 100 g cukru kryształu

  • kilka kropel aromatu (waniliowy lub śmietankowy)

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Ciasto

Krok 1. Do miski wbić 3 jajka, dodać 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (16g). Wszystkie składniki wymieszać mikserem (ok. 3-5 minut).

Krok 2. Dodać 3/4 szklanki oleju i 3/4 szklanki mleka, chwilę zmiksować.

Krok 3. Wsypać do miski przesiane suche składniki: 1,5 szkl mąki, 4 łyżeczki ciemnego kakao, 3 łyżeczki budyniu waniliowego/lub mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wymieszać mikserem.

Krok 4. Ciasto czekoladowe przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5. 1/2 czekolady zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.

Masa serowa

Krok 6. Do miski włożyć 500 g sera białego, wsypać 100 g cukru kryształu, wbić 2 jajka, wymieszać mikserem na gładką masę.

Krok 7. Masę twarogową nakładać łyżką na ciasto czekoladowe (zrobić kleksy po ok. 2 łyżki).

Krok 8. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij:
1 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką