Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto czekoladowe z twarogiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
1 godzina
Składniki:
  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki cukru kryształu

  • 1 cukier waniliowy (16g)

  • 3/4 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki ciemnego kakao

  • 3 łyżeczki budyniu waniliowego/lub mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

  • 500 g sera białego ( można dodać mix serków np. twaróg + serki waniliowe czy wiejskie w kubeczku).

  • 100 g cukru kryształu

  • kilka kropel aromatu (waniliowy lub śmietankowy)

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Ciasto

Krok 1. Do miski wbić 3 jajka, dodać 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (16g). Wszystkie składniki wymieszać mikserem (ok. 3-5 minut).

Krok 2. Dodać 3/4 szklanki oleju i 3/4 szklanki mleka, chwilę zmiksować.

Krok 3. Wsypać do miski przesiane suche składniki: 1,5 szkl mąki, 4 łyżeczki ciemnego kakao, 3 łyżeczki budyniu waniliowego/lub mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wymieszać mikserem.

Krok 4. Ciasto czekoladowe przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5. 1/2 czekolady zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.

Masa serowa

Krok 6. Do miski włożyć 500 g sera białego, wsypać 100 g cukru kryształu, wbić 2 jajka, wymieszać mikserem na gładką masę.

Krok 7. Masę twarogową nakładać łyżką na ciasto czekoladowe (zrobić kleksy po ok. 2 łyżki).

Krok 8. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska