Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowo – marchewkowe z orzechami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 250 g marchwi
  • 1 dojrzały banan (ok. 200 g)
  • 120 g cukru
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 60 g orzechów włoskich bez łupin
  • 30 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Potrzebna będzie prostokątna forma do ciast (keksówka) 25 cm x 12 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 250 g marchwi obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm, banana obrać.

Krok 2 – Do dzbanka nr. 1 włożyć nóż, wsypać 60 g orzechów włoskich bez łupin. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość  6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, orzechy przełożyć do miseczki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym nr. 1 umieścić nóż, włożyć 250 g obranej, pokrojonej na kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość  5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek odstawić.

Krok 6 – Do dzbanka nr 2 włożyć obranego, pokrojonego na nieduże kawałki banana, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do banana dodać  posiekaną marchew z dzbanka nr 1, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, 80 g oleju, wbić 2 jajka, wsypać 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Dodać 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 60 g żurawiny, 60 g posiekanych wcześniej orzechów włoskich i 30 g wiórków kokosowych.  Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 10 – Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z formy, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami  lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy