Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowo – marchewkowe z orzechami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 250 g marchwi
  • 1 dojrzały banan (ok. 200 g)
  • 120 g cukru
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 60 g orzechów włoskich bez łupin
  • 30 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Potrzebna będzie prostokątna forma do ciast (keksówka) 25 cm x 12 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 250 g marchwi obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm, banana obrać.

Krok 2 – Do dzbanka nr. 1 włożyć nóż, wsypać 60 g orzechów włoskich bez łupin. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość  6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, orzechy przełożyć do miseczki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym nr. 1 umieścić nóż, włożyć 250 g obranej, pokrojonej na kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość  5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek odstawić.

Krok 6 – Do dzbanka nr 2 włożyć obranego, pokrojonego na nieduże kawałki banana, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do banana dodać  posiekaną marchew z dzbanka nr 1, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, 120 g cukru, 80 g oleju, wbić 2 jajka, wsypać 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Dodać 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 60 g żurawiny, 60 g posiekanych wcześniej orzechów włoskich i 30 g wiórków kokosowych.  Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 10 – Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z formy, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami  lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek