Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka owsiane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
35 szt
Czas pieczenia:
15 min. 30 min – pieczenie w dwóch porcjach
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast płatków owsianych błyskawicznych  można użyć płatków owsianych górskich.

Do ciastek ( do gotowej masy) można dodać posiekane orzechy, migdały, żurawinę.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć miękkie masło, wsypać cukier, zamknąć pokrywę dzbanka. Ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy – czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek naczynia, ucierać ponownie – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masła dodać jajko, płatki owsiane, mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zamknąć pokrywę, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać ponownie – funkcja mieszania ciasta, czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąc masę do innego naczynia.

Krok 6 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe/mniejsze, wedle uznania). Układać na blaszce w sporych odstępach,  lekko je spłaszczyć wilgotnymi rękoma lub np. łyżką. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  180˚C z termo obiegiem. Piec około 15 minut, aż  lekko zbrązowieją. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką