Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć miękkie masło, wsypać cukier, zamknąć pokrywę dzbanka. Ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy – czas 2 minuty, prędkość 3.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek naczynia, ucierać ponownie – czas 1 minuta, prędkość 3.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masła dodać jajko, płatki owsiane, mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zamknąć pokrywę, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać ponownie – funkcja mieszania ciasta, czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąc masę do innego naczynia.
Krok 6 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe/mniejsze, wedle uznania). Układać na blaszce w sporych odstępach, lekko je spłaszczyć wilgotnymi rękoma lub np. łyżką. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C z termo obiegiem. Piec około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.