Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka kruche dwukolorowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
40 sztuk
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 230g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200g miękkiego masła
  • 60g  drobnego cukru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 10g kakao
  • Mąka do podsypywania ciasta

płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Włożyć 230 g mąki, 200 g miękkiego masła, 60 g drobnego cukru, wbić 1 jajko, dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  2. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć mniej więcej połowę ciasta do innego naczynia lub na stolnicę. Szybko zagnieść dłońmi.
  4. Do pozostałego w dzbanku ciasta dodać 10 g (1 łyżka) przesianego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 10 sekund, prędkość 4.
  5. Jasne ciasto podzielić na 2 jednakowe części, uformować z nich prostokąty o grubości ok 0,5cm.  Ciemne ciasto również podzielić na 2 części i ułożyć je na jasnym cieście w formie spłaszczonego wałka.  Jasne ciasto owinąć wokół ciemnego i  rolując uformować wałki o średnicy ok 3 – 3,5cm.
  6. W ten sposób uformowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 min (można dłużej).
  7. Wałki ciasta wyjąć na stolnicę lub deskę do krojenia, kroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Krążki układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  8. Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 15 min. Gotowe ciasteczka powinny być złociste i kruche.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy