Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka kruche dwukolorowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
40 sztuk
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 230g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200g miękkiego masła
  • 60g  drobnego cukru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 10g kakao
  • Mąka do podsypywania ciasta

płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Włożyć 230 g mąki, 200 g miękkiego masła, 60 g drobnego cukru, wbić 1 jajko, dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  2. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć mniej więcej połowę ciasta do innego naczynia lub na stolnicę. Szybko zagnieść dłońmi.
  4. Do pozostałego w dzbanku ciasta dodać 10 g (1 łyżka) przesianego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 10 sekund, prędkość 4.
  5. Jasne ciasto podzielić na 2 jednakowe części, uformować z nich prostokąty o grubości ok 0,5cm.  Ciemne ciasto również podzielić na 2 części i ułożyć je na jasnym cieście w formie spłaszczonego wałka.  Jasne ciasto owinąć wokół ciemnego i  rolując uformować wałki o średnicy ok 3 – 3,5cm.
  6. W ten sposób uformowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 min (można dłużej).
  7. Wałki ciasta wyjąć na stolnicę lub deskę do krojenia, kroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Krążki układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  8. Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 15 min. Gotowe ciasteczka powinny być złociste i kruche.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek