Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka cynamonowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
30 sztuk
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g miękkiego masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 1 płaska łyżka cynamonu mielonego (ok 15g)
  • Mąka do podsypywania ciasta
  • Ok 50g cukru do posypywania ciastek
  • Białko z 1 jajka do smarowania ciastek

płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 60 g cukru pudru 15 g cynamonu przesiać razem przez sitko.
  2. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Włożyć przesianą mąkę, cukier puder i cynamon, dodać 200 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  3. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć na stolnicę. Szybko zagnieść dłońmi. Z ciasta uformować prostokąt, włożyć na ok 30 min. do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę wałkować na grubość ok 0,5 cm. Za pomocą foremek lub np. kieliszka wycinać ciastka. Przygotowane ciastka  układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  6. Białko jaja rozbić widelcem, za pomocą pędzelka smarować powierzchnię ciastek. Każde ciastko posypać cukrem.
  7. Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 15 min. Gotowe ciasteczka powinny być twardawe i kruche.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy