Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka cynamonowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
30 sztuk
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g miękkiego masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 1 płaska łyżka cynamonu mielonego (ok 15g)
  • Mąka do podsypywania ciasta
  • Ok 50g cukru do posypywania ciastek
  • Białko z 1 jajka do smarowania ciastek

płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 60 g cukru pudru 15 g cynamonu przesiać razem przez sitko.
  2. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Włożyć przesianą mąkę, cukier puder i cynamon, dodać 200 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  3. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć na stolnicę. Szybko zagnieść dłońmi. Z ciasta uformować prostokąt, włożyć na ok 30 min. do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę wałkować na grubość ok 0,5 cm. Za pomocą foremek lub np. kieliszka wycinać ciastka. Przygotowane ciastka  układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  6. Białko jaja rozbić widelcem, za pomocą pędzelka smarować powierzchnię ciastek. Każde ciastko posypać cukrem.
  7. Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 15 min. Gotowe ciasteczka powinny być twardawe i kruche.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy