Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Churros – paluchy ptysiowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut + czas odstawienia na noc
Liczba porcji:
4
Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag smalcu lub masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Dodatkowe:
  • szpryca lub rękaw cukierniczy (końcówka w kształcie gwiazdki)
  • garnek
  • drewniana łyżka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Churros można podawać z roztopioną czekoladą

Przygotowanie:
  1. Ciasto robimy dzień wcześniej.
  2. Zagotować 1 szklankę wody z 5 g smalcu.
  3. Wsypać 20 dag mąki i szczyptę soli, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie).
  4. Do przestudzonego ciasta kolejno wbijać 3 jaja, cały czas mieszając. Ciasto odstawić na noc.
  5. Rano napełnić szprycę ciastem i wycisnąć do gorącego oleju długie „paluchy” (ok. 8-10 cm kawałki ciasta).Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  6. Smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty). Gorące paluchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Paluchy posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy