Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Churros – paluchy ptysiowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut + czas odstawienia na noc
Liczba porcji:
4
Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag smalcu lub masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Dodatkowe:
  • szpryca lub rękaw cukierniczy (końcówka w kształcie gwiazdki)
  • garnek
  • drewniana łyżka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Churros można podawać z roztopioną czekoladą

Przygotowanie:
  1. Ciasto robimy dzień wcześniej.
  2. Zagotować 1 szklankę wody z 5 g smalcu.
  3. Wsypać 20 dag mąki i szczyptę soli, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie).
  4. Do przestudzonego ciasta kolejno wbijać 3 jaja, cały czas mieszając. Ciasto odstawić na noc.
  5. Rano napełnić szprycę ciastem i wycisnąć do gorącego oleju długie „paluchy” (ok. 8-10 cm kawałki ciasta).Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  6. Smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty). Gorące paluchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Paluchy posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
3.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką