Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chlebki pita

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek (3 pełne łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – surowe ciasto ma dość luźną konsystencję, może się lepić do rąk. Należy delikatnie podsypywać mąka podczas formowania.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą, lecz nie gorąca wodę, dodać  pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, oliwę i sól, dodać 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (opcjonalnie). Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 4 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 8 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 6 – Każdą porcję ciasta delikatnie rozwałkować na płaski placek, ułożyć  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 240˚C, piec z termoobiegiem ok. 8-10 min. aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek