Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chlebki pita

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek (3 pełne łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – surowe ciasto ma dość luźną konsystencję, może się lepić do rąk. Należy delikatnie podsypywać mąka podczas formowania.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą, lecz nie gorąca wodę, dodać  pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, oliwę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 4 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 8 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 6 – Każdą porcję ciasta delikatnie rozwałkować na płaski placek, ułożyć  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 240˚C, piec z termoobiegiem ok. 8-10 min. aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy