Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą, lecz nie gorąca wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, oliwę i sól, dodać 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (opcjonalnie). Zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 4 minuty, prędkość 2.
Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 8 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.
Krok 6 – Każdą porcję ciasta delikatnie rozwałkować na płaski placek, ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 240˚C, piec z termoobiegiem ok. 8-10 min. aż skórka będzie rumiana.