Przepis nadesłany przez: Anna Haczykowska
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chlebek wiejski Ani

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut +czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
1 bochenek
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki poznańskiej
  • 100 g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g ciepłego mleka
  • 200 g wody
Dodatkowe:

Miska, ściereczka, nóż, stolnica, papier do pieczenia

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 150 g ciepłego mleka, dodać 25g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – 2 minuty, prędkość 2.
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 100g mąki żytniej lub orkiszowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 200 g wody. Ugniatanie – 3 minuty, prędkość 2-3.
  4.  Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować chlebek, ponacinać z wierzchu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. 
  6. Do piekarnika włożyć naczynie z wodą, następnie nagrzać piekarnik do 220°C.
  7. Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min, do momentu uzyskania brązowego koloru.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy