Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 150 g ciepłego mleka, dodać 25g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – 2 minuty, prędkość 2.
Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 100g mąki żytniej lub orkiszowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 200 g wody. Ugniatanie – 3 minuty, prędkość 2-3.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować chlebek, ponacinać z wierzchu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Do piekarnika włożyć naczynie z wodą, następnie nagrzać piekarnik do 220°C.
Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min, do momentu uzyskania brązowego koloru.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Chlebek wychodzi mega smaczny 😃
Bardzo się cieszymy i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂