Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chlebek bananowy z borówkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
75 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 350 g bananów  (około 3 szt) 
  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 70 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowe:

Borówki do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Blaszkę o wym. 13-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wrzucić 70 g masła w kawałkach. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Rozpuścić  masło – temperatura 60°C, czas 1 minuta, obroty 1. 
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka , wrzucić  350 g banana pokrojonego na kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką . Wybrać Ustawienia automatyczne  – Siekanie czas 10 sekund, obroty 4.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 240 g mąki pszennej uniwersalnej, 130 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 1 minuta, obroty 6.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki ciasto przełożyć do blaszki, posypać borówkami.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C góra/dół. Piec 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdzić patyczkiem czy chlebek jest upieczony. Jeśli patyczek jest suchy oznacza, że chlebek jest już gotowy.
Udostępnij:
4.6 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martita06

Bardzo dobry przepis. Ja trochę go zmodyfikowałam, zamiast borówek dodałam orzechy. Pychota.

joanna.szustakiewicz

Super pomysł! Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką