Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego z płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + czas rośnięcia + czas pieczenia ciasta
Liczba porcji:
1
Czas pieczenia:
około 50 minut
Składniki:
  • około 700 g mąki pszennej
  • 2 szklanki (440 ml) letniej wody
  • 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g ziaren słonecznika do posypania na wierzch
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać od tych wymierzonych 700 g), ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować.
  2. Do misy robota planetarnego dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn (oprócz płatków owsianych i ziaren słonecznika), wyrobić ciasto robotem: prędkość 2, czas około 5 minut. Pod koniec wyrabiania wsypać 30 g płatków owsianych (drobno zmielonych płatków), wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na 1 godzinę.
  3. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200’C, wstawić do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, aby się dobrze nagrzało. Po godzinie, bezpośrednio do nagrzanego naczynia przełożyć wyrośnięte z miski ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 190’C i piec chleb 20 minut.
  4. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec chleb dalej około 30 minut. Chleb najlepiej studzić na kratce.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy