Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego z płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + czas rośnięcia + czas pieczenia ciasta
Liczba porcji:
1
Czas pieczenia:
około 50 minut
Składniki:
  • około 700 g mąki pszennej
  • 2 szklanki (440 ml) letniej wody
  • 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g ziaren słonecznika do posypania na wierzch
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać od tych wymierzonych 700 g), ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować.
  2. Do misy robota planetarnego dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn (oprócz płatków owsianych i ziaren słonecznika), wyrobić ciasto robotem: prędkość 2, czas około 5 minut. Pod koniec wyrabiania wsypać 30 g płatków owsianych (drobno zmielonych płatków), wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na 1 godzinę.
  3. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200’C, wstawić do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, aby się dobrze nagrzało. Po godzinie, bezpośrednio do nagrzanego naczynia przełożyć wyrośnięte z miski ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 190’C i piec chleb 20 minut.
  4. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec chleb dalej około 30 minut. Chleb najlepiej studzić na kratce.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek