Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb orkiszowy z ziarnami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + 1, 5 godziny czas wyrośnięcia ciasta
Liczba porcji:
6 - 10
Czas pieczenia:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g ciepłej wody
  • 25 g miodu naturalnego (1pełna łyżka)
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 30 g łuskanych nasion słonecznika (2 łyżki)
  • 30 g łuskanych pestek dyni (2 pełne łyżki)
Dodatkowe:

prostokątna forma do pieczenia (keksówka)  ok. 26cm x 12 x 12cm wyłożona papierem do pieczenia

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, czarnuszkę.
  • Przed pieczeniem można ciasto lekko naciąć ostrym nożem.
  • Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 g ciepłej, lecz nie gorącej wody, dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
  1. Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać 400 g mąki orkiszowej, 25 g miodu oraz 10 g soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 30 g pestek dyni i 30 g pestek słonecznika. Zamknąć pokrywę dzbanka, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Ponownie wyrabiać ciasto- program wyrabianie – czas 2 minuty, prędkość 2
  4. Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, obroty 3, obroty wsteczne. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 1 godzinę.
  6. Nagrzać piekarnik do temp. 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka posmarować chleb wodą, blachę włożyć do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 – 25 minut (razem czas pieczenia 30 – 35 min). Po upieczeniu ostudzić chleb.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek