Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, czarnuszkę.
Przed pieczeniem można ciasto lekko naciąć ostrym nożem.
Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 g ciepłej, lecz nie gorącej wody, dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać 400 g mąki orkiszowej, 25 g miodu oraz 10 g soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 30 g pestek dyni i 30 g pestek słonecznika. Zamknąć pokrywę dzbanka, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Ponownie wyrabiać ciasto- program wyrabianie – czas 2 minuty, prędkość 2
Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, obroty 3, obroty wsteczne. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do temp. 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka posmarować chleb wodą, blachę włożyć do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 – 25 minut (razem czas pieczenia 30 – 35 min). Po upieczeniu ostudzić chleb.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Witam, czy można zwiększyć ilość składników,by móc dać gotowe ciasto do większej foremki¿
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ilość składników jest tak dopasowana, aby ciasto dokładnie się wymieszało. Nie radzimy upychać zwiększonej ilości na raz.
Mój ulubiony chleb;))
Super 🙂