Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chałka z kruszonką

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Chałka

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Chałkę można upiec w prostokątnej blaszce do pieczenia.

Zamiast jajkiem, chałkę można posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć masło (50 g) pokrojone na kilka kawałków oraz mąkę i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać kruszonkę – czas 15 sekund, obroty 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać mleko, zamknąć pokrywę dzbanka, zagrzać mleko – temperatura 37˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać  pokruszone drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.  

Wymieszany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać  pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Po tym czasie uruchomić funkcję wyrabiania ciasta, czas  2 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok 30 min.

Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, wyłożyć na stolnicę, uformować chałkę: z ciasta uformować podłużny walec, rozkroić go na 4 paski, z jednej strony nie nacinając do końca. Paski ciasta odsunąć  od siebie, następnie „zapleść” chałkę: zewnętrze paski zakładać na zmianę do środka. Chałkę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrastania na ok 30-40 min.

Krok 8 – Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę. Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę.

Krok 9 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35-40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Chałka wyśmienita, z tej ilości ciasta wyjdą dwie sztuki. Dodałam jednak zdecydowanie więcej mąki, gdyż ciasto było zbyt klejące, aby móc formować warkocz. W wersji z makiem jest równie pyszna, jak z kruszonką.

joanna.szustakiewicz

Rewelacja 🙂

Artur74

Z pół kg mąki dwie chałki??. W przepisie pisza ze 8-10 szt i to jest realne bo z tej ilosci mąki to chleb by upiekł 😉

joanna.szustakiewicz

Przepis jest na jedną chałkę a informacja: 8-10 sztuk oznacza ilość porcji – kromek.

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką