Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chałka z kruszonką

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Chałka

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Chałkę można upiec w prostokątnej blaszce do pieczenia.

Zamiast jajkiem, chałkę można posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć masło (50 g) pokrojone na kilka kawałków oraz mąkę i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać kruszonkę – czas 15 sekund, obroty 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać mleko, zamknąć pokrywę dzbanka, zagrzać mleko – temperatura 37˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać  pokruszone drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.  Wymieszany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać  pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie uruchomić funkcję wyrabiania ciasta, czas  2 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok 30 min.

Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, wyłożyć na stolnicę, uformować chałkę: z ciasta uformować podłużny walec, rozkroić go na 4 paski, z jednej strony nie nacinając do końca. Paski ciasta odsunąć  od siebie, następnie „zapleść” chałkę: zewnętrze paski zakładać na zmianę do środka. Chałkę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrastania na ok 30-40 min.

Krok 8 – Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę.Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę.

Krok 9 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35-40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy