Krok 1 – Przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć masło (50 g) pokrojone na kilka kawałków oraz mąkę i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać kruszonkę – czas 15 sekund, obroty 5.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.
Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać mleko, zamknąć pokrywę dzbanka, zagrzać mleko – temperatura 37˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać pokruszone drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Wymieszany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.
Po tym czasie uruchomić funkcję wyrabiania ciasta, czas 2 minuty, prędkość 1.
Krok 6 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok 30 min.
Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, wyłożyć na stolnicę, uformować chałkę: z ciasta uformować podłużny walec, rozkroić go na 4 paski, z jednej strony nie nacinając do końca. Paski ciasta odsunąć od siebie, następnie „zapleść” chałkę: zewnętrze paski zakładać na zmianę do środka. Chałkę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrastania na ok 30-40 min.
Krok 8 – Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę. Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę.
Krok 9 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35-40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Chałka wyśmienita, z tej ilości ciasta wyjdą dwie sztuki. Dodałam jednak zdecydowanie więcej mąki, gdyż ciasto było zbyt klejące, aby móc formować warkocz. W wersji z makiem jest równie pyszna, jak z kruszonką.
Rewelacja 🙂
Z pół kg mąki dwie chałki??. W przepisie pisza ze 8-10 szt i to jest realne bo z tej ilosci mąki to chleb by upiekł 😉
Przepis jest na jedną chałkę a informacja: 8-10 sztuk oznacza ilość porcji – kromek.
Ja też dodałam więcej mąki. Ale po wyrośnięciu pięknie się formowała. Z tej porcji zrobiłam dwie chałki długości około 40cm.