Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Burger bałkański

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + 2x30 min
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
20 min
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Burgery

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 80 g boczku wędzonego bez skóry
  • 100 g sera wędzonego w kawałku
  • 120 g cebuli czerwonej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli (ok. 15 g, według uznania)
  • 2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • Olej do smażenia

Bułki do burgerów

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 180 g mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 jajko

 

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżki nasion sezamu do posypania bułek

Dodatki: dowolny sos do burgerów, liście sałaty, krążki cebuli, plastry pomidorów, ogórków.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 100 g sera wędzonego pokroić na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – 12 sekund, prędkość 8.

Krok 2 – Otworzyć ser, wyjąć nóż, ser przesypać do miseczki.

Krok 3 – Naczynie nr 1 oczyścić.

Krok 4 – Przygotować bułki: do naczynia miksującego nr. 1 założyć nóż. Wlać 180 g mleka, dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać 400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki drobnego cukru, 1 jajko, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1,5 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 6 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 3 minuty, obroty 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok. 30 minut. Nóż umyć.

Krok 8 – Zdjąć ściereczkę, wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, chwilę ugniatać. Z ciasta uformować wałek, podzielić ciasto na 6 jednakowych części. Z każdej porcji ciasta formować okrągłe bułki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułki pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Krok 9 – W miseczce wymieszać widelcem 1 żółtko i 2 łyżki mleka. Wyrośnięte bułki lekko spłaszczyć, starannie posmarować je masą jajowo – mleczną (najlepiej za pomocą pędzelka). Każdą bułkę posypać nasionami sezamu. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 10 – Przygotować burgery: 80 g boczku wędzonego bez skóry pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. 120 g czerwonej cebuli i 2 duże ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Papryczkę chilli (ok. 15 g) oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 11 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, dodać ok. 15 g papryczki chilli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę – posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać papryczkę ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć pokrojoną cebulę i 2 duże ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia. Dodać 400 g mięsa mielonego wołowego, 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 80 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego i 100 g posiekanego sera wędzonego. Dodać 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego i 0,5 łyżeczki oregano suszonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wyjąć do miski, za pomocą dłoni zwilżonych wodą podzielić mięso na 6 jednakowych części. Uformować dość duże kotlety (burgery) grubości ok. 1-1,5 cm następnie smażyć je z obydwu stron na dość mocno rozgrzanym oleju.

Krok 15 – Bułki rozciąć na pół, na dolnej części układać dodatki, sosy i burgery, przykryć wierzchem bułek.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy