Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Burger bałkański

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + 2x30 min
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
20 min
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Burgery

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 80 g boczku wędzonego bez skóry
  • 100 g sera wędzonego w kawałku
  • 120 g cebuli czerwonej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli (ok. 15 g, według uznania)
  • 2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • Olej do smażenia

Bułki do burgerów

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 180 g mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 jajko

 

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżki nasion sezamu do posypania bułek

Dodatki: dowolny sos do burgerów, liście sałaty, krążki cebuli, plastry pomidorów, ogórków.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 100 g sera wędzonego pokroić na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – 12 sekund, prędkość 8.

Krok 2 – Otworzyć ser, wyjąć nóż, ser przesypać do miseczki.

Krok 3 – Naczynie nr 1 oczyścić.

Krok 4 – Przygotować bułki: do naczynia miksującego nr. 1 założyć nóż. Wlać 180 g mleka, dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać 400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki drobnego cukru, 1 jajko, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1,5 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 6 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 3 minuty, obroty 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok. 30 minut. Nóż umyć.

Krok 8 – Zdjąć ściereczkę, wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, chwilę ugniatać. Z ciasta uformować wałek, podzielić ciasto na 6 jednakowych części. Z każdej porcji ciasta formować okrągłe bułki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułki pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Krok 9 – W miseczce wymieszać widelcem 1 żółtko i 2 łyżki mleka. Wyrośnięte bułki lekko spłaszczyć, starannie posmarować je masą jajowo – mleczną (najlepiej za pomocą pędzelka). Każdą bułkę posypać nasionami sezamu. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 10 – Przygotować burgery: 80 g boczku wędzonego bez skóry pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. 120 g czerwonej cebuli i 2 duże ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Papryczkę chilli (ok. 15 g) oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 11 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, dodać ok. 15 g papryczki chilli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę – posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać papryczkę ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć pokrojoną cebulę i 2 duże ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia. Dodać 400 g mięsa mielonego wołowego, 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 80 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego i 100 g posiekanego sera wędzonego. Dodać 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego i 0,5 łyżeczki oregano suszonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wyjąć do miski, za pomocą dłoni zwilżonych wodą podzielić mięso na 6 jednakowych części. Uformować dość duże kotlety (burgery) grubości ok. 1-1,5 cm następnie smażyć je z obydwu stron na dość mocno rozgrzanym oleju.

Krok 15 – Bułki rozciąć na pół, na dolnej części układać dodatki, sosy i burgery, przykryć wierzchem bułek.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edzia88

Bardzo proszę o dodawanie przepisów które na stronie są zaznaczone że można zrobić w wersji 28. Bułki wyszły super ale dodałam więcej mąki i mleka.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Postaramy się wgrać przepis do MRK-28 podczas kolejnej aktualizacji 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Musztarda francuska
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek