Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bułki z sezamem zapiekane z jajkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + 2x30 min
Liczba porcji:
7
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto na bułki z czarnuszką:

  • 450 g mąki tortowej + mąka do podsypywania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g wody
  • 2-3 łyżki sezamu

Farsz do bułek:

  • 150 g pieczarek
  • 80 g świeżej papryki czerwonej
  • 100 g sera żółtego
  • 80 g szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 jajek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Potrzebna będzie blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA! Po upieczeniu bułki są bardzo gorące. Należy pozostawić na kilka minut do przestygnięcia.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 150 g pieczarek umyć, osuszyć, duże przekroić na połówki. 80 g świeżej papryki oczyścić z nasion, przekroić na kilka kawałków. 100 g sera żółtego i 80 g szynki pokroić na kawałki ok. 2 cm. 1 ząbek czosnku obrać.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć nóż, wlać 250 g wody, dodać 30 g pokruszonych drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – temperatura 37˚C, czas  1 minuta, prędkość 2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wsypać 450 g mąki tortowej, dodać 1,5 łyżeczki drobnej soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sezamu. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto: czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Zdjąć dzbanek z ciastem, otworzyć pokrywę, dzbanek przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do wyrastania na ok. 30 minut.

Krok 5 – Przygotować farsz: w naczyniu miksującym nr 2 umieścić nóż, dodać 150 g umytych, osuszonych pieczarek, 80 g świeżej papryki, 100 g sera żółtego, 80 g szynki pokrojone na kawałki (ok. 2 cm), 1 ząbek czosnku. Dodać 0,5 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia. Spróbować farsz, ewentualnie doprawić.

Krok 7 – Naczynie z farszem zdjąć, wstawić naczynie z ciastem. Zamknąć naczynie pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 2

Krok 8 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek z ciasta, podzielić na 7 jednakowej wielkości kawałków (każdy po ok. 100 g). Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na około 30 minut.

Krok 9 – Każdą bułkę posmarować wodą za pomocą pędzelka, posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C bez termoobiegu na 10 minut, po 10 minutach zmienić na pieczenie z termoobiegiem ok. 15 minut. Po upieczeniu bułki ostudzić.

Krok 10 – Przy pomocy noża (najlepiej z ząbkami) delikatnie ściąć wierzch z wystudzonych bułek i wydrążyć środek (wyjąć miąższ).

Krok 11 – Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej bułki włożyć przygotowany farsz pozostawiając miejsce (zagłębienie) na jajko. W każdą bułkę wybić jajko ze skorupki. Bułki z nadzieniem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C na ok 15-20 minut w zależności od piekarnika, piec aż białko jajek się zetnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut do przestygnięcia. Przed podaniem posypać mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek