Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń waniliowy na mleku migdałowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 1 płaska łyżka masła (15 g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • świeża wanilia lub ekstrakt z wanilii
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby uzyskać różne smaki budyniu, do mleka można dodać sok owocowy, kakao, karmel, kostki czekolady itp. Ilość mleka z dodatkami powinna wynosić 500ml.

Budyń z dodatkami gotować – czas 15 sekund, prędkość  2.

Zamiast mąki pszennej można użyć wyłącznie mąki ziemniaczanej. Otrzymamy wówczas budyń bezglutenowy.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić motylek do mieszania. Wlać mleko, dodać żółtka, cukier, świeżą wanilię lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, mąki i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować budyń – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyłożyć budyń do salaterek/miseczek. Budyń podawać na ciepło lub zimno, np. z dodatkiem świeżych owoców, soku owocowego, posypany tartą czekoladą z listkiem świeżej mięty.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado