Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń waniliowy na mleku migdałowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 1 płaska łyżka masła (15 g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • świeża wanilia lub ekstrakt z wanilii
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby uzyskać różne smaki budyniu, do mleka można dodać sok owocowy, kakao, karmel, kostki czekolady itp. Ilość mleka z dodatkami powinna wynosić 500ml.

Budyń z dodatkami gotować – czas 15 sekund, prędkość  2.

Zamiast mąki pszennej można użyć wyłącznie mąki ziemniaczanej. Otrzymamy wówczas budyń bezglutenowy.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić motylek do mieszania. Wlać mleko, dodać żółtka, cukier, świeżą wanilię lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, mąki i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować budyń – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyłożyć budyń do salaterek/miseczek. Budyń podawać na ciepło lub zimno, np. z dodatkiem świeżych owoców, soku owocowego, posypany tartą czekoladą z listkiem świeżej mięty.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką