Wskazówki:
Aby uzyskać różne smaki budyniu, do mleka można dodać sok owocowy, kakao, karmel, kostki czekolady itp. Ilość mleka z dodatkami powinna wynosić 500ml.
Budyń z dodatkami gotować – czas 15 sekund, prędkość 2.
Zamiast mąki pszennej można użyć wyłącznie mąki ziemniaczanej. Otrzymamy wówczas budyń bezglutenowy.
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić motylek do mieszania. Wlać mleko, dodać żółtka, cukier, świeżą wanilię lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, mąki i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować budyń – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 2.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyłożyć budyń do salaterek/miseczek. Budyń podawać na ciepło lub zimno, np. z dodatkiem świeżych owoców, soku owocowego, posypany tartą czekoladą z listkiem świeżej mięty.