Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń cappuccino z białą czekoladą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 500ml mleka
  • 1 płaska łyżka masła (15g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 50 g białej czekolady połamanej na kostki/kawałki
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub więcej – do smaku)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić motylek do mieszania. Wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować budyń – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do budyniu włożyć kawałki czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, poczekać 2-3 minuty aż czekolada się rozpuści (nie mieszać). Po tym czasie wymieszać budyń – czas 15 sekund, prędkość  2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, 2/3 budyniu przelać do pucharków/miseczek. Za pomocą łopatki zgarnąć pozostały budyń ze ścianek naczynia. Do budyniu dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Delikatnie przełożyć budyń kawowy do pucharków na wylaną wcześniej porcję deseru. Budyń schłodzić, podawać np. posypany tartą czekoladą z listkiem świeżej mięty.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzje

W przepisie jest błąd,powinno być na odwrót ze 2/3odlewamy i do pozostałej części dodajemy kawe

Andrzej5555

Obrazek nie odzwierciedla podziału masy budynkowej z przepisu bo wychodzi na odwrót,mimo wszystko przepis udany

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Dziękujemy za uwagę 🙂 Postaramy się to zweryfikować i poprawić

sandra_es_em

Budyń wychodzi odwrotnie niż na zdjęciu, więcej jest części białej niż z kawą.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Zdjęcie jest poglądowe, więc może trochę odbiegać od efektu końcowego 🙂

TomekZ.G.

Deser wyszedł smaczny jest ok.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Miło słyszeć 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy