Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń cappuccino z białą czekoladą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500ml mleka
  • 1 płaska łyżka masła (15g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 50 g białej czekolady połamanej na kostki/kawałki
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub więcej – do smaku)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić motylek do mieszania. Wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować budyń – temperatura 85˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do budyniu włożyć kawałki czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, poczekać 2-3 minuty aż czekolada się rozpuści (nie mieszać). Po tym czasie wymieszać budyń – czas 15 sekund, prędkość  2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, 2/3 budyniu przelać do pucharków/miseczek. Za pomocą łopatki zgarnąć pozostały budyń ze ścianek naczynia. Do budyniu dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Delikatnie przełożyć budyń kawowy do pucharków na wylaną wcześniej porcję deseru. Budyń schłodzić, podawać np. posypany tartą czekoladą z listkiem świeżej mięty.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzje

W przepisie jest błąd,powinno być na odwrót ze 2/3odlewamy i do pozostałej części dodajemy kawe

Andrzej5555

Obrazek nie odzwierciedla podziału masy budynkowej z przepisu bo wychodzi na odwrót,mimo wszystko przepis udany

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Dziękujemy za uwagę 🙂 Postaramy się to zweryfikować i poprawić

sandra_es_em

Budyń wychodzi odwrotnie niż na zdjęciu, więcej jest części białej niż z kawą.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Zdjęcie jest poglądowe, więc może trochę odbiegać od efektu końcowego 🙂

TomekZ.G.

Deser wyszedł smaczny jest ok.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Miło słyszeć 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy