Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Brownie z wiśniami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
35-40 min.
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady (tradycyjnej, 65% kakao)
  • 180 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 140 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 300 g wiśni bez pestek –  świeżych, mrożonych, z nalewki itp.
Dodatkowe:
  • tortownica 26 cm lub nieduża blacha do ciast kwadratowa lub prostokątna
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Brownie można również podawać na zimno.

Po wystudzeniu można ciasto polać polewą czekoladową.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko (osobno).

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 180 g masła. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę i rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorącego masła wsypać 200 g połamanej czekolady i 140 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać  – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić naczynie do przestygnięcia na około 15-20 minut.

Krok 5 – Do czekolady dodać 120 g mąki, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego i wbić 3 jajka wielkości L. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie.

Krok 7 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu przestudzić, podawać pokrojone na porcje na ciepło posypane cukrem pudrem, z dodatkiem sosów owocowych lub polane polewą czekoladową.

Udostępnij:
3.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja

Pyszne ciasto. W mojej wersji z wiśniami z nalewki – pycha.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy i życzymy udanych wypieków 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy