Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Brownie z wiśniami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
35-40 min.
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady (tradycyjnej, 65% kakao)
  • 180 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 140 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 300 g wiśni bez pestek –  świeżych, mrożonych, z nalewki itp.
Dodatkowe:
  • tortownica 26 cm lub nieduża blacha do ciast kwadratowa lub prostokątna
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Brownie można również podawać na zimno.

Po wystudzeniu można ciasto polać polewą czekoladową.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko (osobno).

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 180 g masła. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę i rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorącego masła wsypać 200 g połamanej czekolady i 140 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać  – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić naczynie do przestygnięcia na około 15-20 minut.

Krok 5 – Do czekolady dodać 120 g mąki, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego i wbić 3 jajka wielkości L. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie.

Krok 7 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu przestudzić, podawać pokrojone na porcje na ciepło posypane cukrem pudrem, z dodatkiem sosów owocowych lub polane polewą czekoladową.

Udostępnij:
4.5 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja

Pyszne ciasto. W mojej wersji z wiśniami z nalewki – pycha.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy i życzymy udanych wypieków 🙂

Natalia

Pyszne ciasto. Dodalam mrozone wisnie.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek