Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bliny gryczane z musem łososiowo – chrzanowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + 2 h wyrabianie ciasta
Liczba porcji:
6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 180 g mąki gryczanej
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g śmietany 22%
  • 3 jajka (żółtko +białko)
  • 5 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli

 

Mus łososiowo – chrzanowy

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego w kawałku
  • 100 g gęstej śmietany 22%
  • 1 czubata łyżka chrzanu tartego ze słoika.
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • gałązki koperku do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas ubijania piany z białek zależy od wielkości jaj – im większe, tym czas może być dłuższy.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 włożyć motylek, wlać 3 białka jaj (czyste, bez kawałków żółtka). Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ubić białka na pianę – czas 2,5 minuty, prędkość 4.

Krok 2 – Zdjęć pokrywę, wyjąć motylek, dzbanek odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wlać 250 g mleka, dodać 5 g pokruszonych drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 180 g mąki gryczanej, 140 g mąki pszennej, 50 g miękkiego masła, 40 g śmietany 22%, 3 żółtka i 0,5 łyżeczki drobnej soli. Dodać ubitą pianę z białek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, ciasto przelać do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 6 – Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć, założyć nóż. Do dzbanka włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g gęstej śmietany, dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu, 1 łyżkę posiekanego koperku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Ze 100 g łososia wędzonego zdjąć skórę, rozdrobnić łososia za pomocą np. widelca, włożyć do dzbanka z jogurtem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać mus – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na średnio gorący olej, smażyć bliny z każdej strony aż się przyrumienią.

Krok 8 – Bliny podawać gorące z musem łososiowo – chrzanowym, udekorowane gałązkami koperku lub plastrem łososia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek