Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bliny gryczane z musem łososiowo – chrzanowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + 2 h wyrabianie ciasta
Liczba porcji:
6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 180 g mąki gryczanej
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g śmietany 22%
  • 3 jajka (żółtko +białko)
  • 5 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli

 

Mus łososiowo – chrzanowy

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego w kawałku
  • 100 g gęstej śmietany 22%
  • 1 czubata łyżka chrzanu tartego ze słoika.
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • gałązki koperku do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas ubijania piany z białek zależy od wielkości jaj – im większe, tym czas może być dłuższy.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 włożyć motylek, wlać 3 białka jaj (czyste, bez kawałków żółtka). Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ubić białka na pianę – czas 2,5 minuty, prędkość 4.

Krok 2 – Zdjęć pokrywę, wyjąć motylek, dzbanek odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wlać 250 g mleka, dodać 5 g pokruszonych drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 180 g mąki gryczanej, 140 g mąki pszennej, 50 g miękkiego masła, 40 g śmietany 22%, 3 żółtka i 0,5 łyżeczki drobnej soli. Dodać ubitą pianę z białek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, ciasto przelać do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 6 – Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć, założyć nóż. Do dzbanka włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g gęstej śmietany, dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu, 1 łyżkę posiekanego koperku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Ze 100 g łososia wędzonego zdjąć skórę, rozdrobnić łososia za pomocą np. widelca, włożyć do dzbanka z jogurtem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać mus – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na średnio gorący olej, smażyć bliny z każdej strony aż się przyrumienią.

Krok 8 – Bliny podawać gorące z musem łososiowo – chrzanowym, udekorowane gałązkami koperku lub plastrem łososia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy