Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bliny gryczane z musem łososiowo – chrzanowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + 2 h wyrabianie ciasta
Liczba porcji:
6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 180 g mąki gryczanej
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g śmietany 22%
  • 3 jajka (żółtko +białko)
  • 5 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli

 

Mus łososiowo – chrzanowy

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego w kawałku
  • 100 g gęstej śmietany 22%
  • 1 czubata łyżka chrzanu tartego ze słoika.
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • gałązki koperku do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas ubijania piany z białek zależy od wielkości jaj – im większe, tym czas może być dłuższy.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 włożyć motylek, wlać 3 białka jaj (czyste, bez kawałków żółtka). Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ubić białka na pianę – czas 2,5 minuty, prędkość 4.

Krok 2 – Zdjęć pokrywę, wyjąć motylek, dzbanek odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wlać 250 g mleka, dodać 5 g pokruszonych drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 180 g mąki gryczanej, 140 g mąki pszennej, 50 g miękkiego masła, 40 g śmietany 22%, 3 żółtka i 0,5 łyżeczki drobnej soli. Dodać ubitą pianę z białek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, ciasto przelać do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 6 – Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć, założyć nóż. Do dzbanka włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g gęstej śmietany, dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu, 1 łyżkę posiekanego koperku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Ze 100 g łososia wędzonego zdjąć skórę, rozdrobnić łososia za pomocą np. widelca, włożyć do dzbanka z jogurtem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać mus – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na średnio gorący olej, smażyć bliny z każdej strony aż się przyrumienią.

Krok 8 – Bliny podawać gorące z musem łososiowo – chrzanowym, udekorowane gałązkami koperku lub plastrem łososia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek