Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bezowe choinki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
4 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 4 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 kropli zielonego spożywczego, barwnika w żelu
  • Posypka lub perełki cukrowe do dekoracji
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • blacha
  • papier do pieczenia
  • worek cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby bezy wyszły, dzbanek miksujący i motylek muszą być czyste i suche, a w białku nie mogą znajdować się fragmenty żółtka. 

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 min./prędkość 4.
  3. Ponownie ubijać – 4 min./prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 350 g cukru pudru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 5 kropli zielonego barwnika. 
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek. Pianę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Zaczynając od góry wyciskać coraz dłuższe poziome pasy, tworząc kształt choinki. Ozdobić posypką lub perełkami cukrowymi.
  5. Piec 3 godziny w temperaturze  100°C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na 1 godz., do całkowitego ostygnięcia. 
  6. Bezowe choinki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa
Babeczki bananowo-czekoladowe
Cannelloni ze szpinakiem
Placki śniadaniowe z serka ricotta