Aby bezy wyszły, dzbanek miksujący i motylek muszą być czyste i suche, a w białku nie mogą znajdować się fragmenty żółtka.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 min./prędkość 4.
Ponownie ubijać – 4 min./prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 350 g cukru pudru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 5 kropli zielonego barwnika.
Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek. Pianę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Zaczynając od góry wyciskać coraz dłuższe poziome pasy, tworząc kształt choinki. Ozdobić posypką lub perełkami cukrowymi.
Piec 3 godziny w temperaturze 100°C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na 1 godz., do całkowitego ostygnięcia.
Bezowe choinki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.